BARA Brith


Van een van mijn yogacursisten kreeg ik dit heerlijke recept dat toevallig de naam BARA draagt. Bara Brith is een recept uit Wales en betekent 'gestapelde koek'. Het is een lichtgekruide koek, gemaakt met gedroogde vruchten. In het oorspronkelijke recept wordt suiker toegevoegd maar ik vind dat niet nodig. Bara Brith is gezond, makkelijk te bereiden en heel erg lekker!

Ingrediënten

- 250 tot 300 gram gedroogd fruit zoals appelschijfjes, rozijnen, cranberry's, abrikozen (zorg dat al het fruit ongeveer even groot gesneden is)

- 225 ml sterke, hete thee (en daar gebruiken yogi en yogini natuurlijk Yogi Tea Classic voor)

- een theelepel zout

- het sap en de schil van 1 lime of citroen

- een halve of 1 theelepel kaneel

- een halve of 1 theelepel gemalen nootmuskaat

- een groot geklopt scharrelei

- 250 gram volkorenmeel en een theelepel wijnsteen bakpoeder

- ingevette bakvormBereidingswijze:

Zet 225 ml zeer sterke thee, giet het over het gedroogde fruit en laat het vervolgens ten minste 6 uur (of een hele nacht) weken in een afgedekte schaal.

Ga je eenmaal bakken, verhit eerst de oven op 160 graden Celsius, voeg dan het zout, de nootmuskaat, kaneel, lime of citroen en het geklopte ei toe aan het fruit/theemengsel, roer goed door met een houten lepel.

Voeg daarna het volkorenmeel toe aan het mengsel, giet het in de ingevette bakvorm en strijk de bovenkant enigszins vlak.

Bak het gaar in een voorverwarmde oven van 160 graden Celsius gedurende 45 minuten tot een uur, afhankelijk van de oven in kwestie. Controleer of de koek gaar is door er een satestokje in te prikken: komt dat er droog uit, dan is de koek gaar en klaar.

Laat de koek daarna 15 minuten afkoelen op een rooster, keer de vorm om en snijd aan.
 

Eet smakelijk!< terug