Yoga en sarcopenie


In het tijdschrift Fit met Voeding (nr. 1, 2015) las ik een artikel over een fenomeen waarover ik niet eerder had gehoord: sarcopenie. 'Sarco' betekent 'aan vlees gerelateerd' en 'penie' staat voor 'armoede, behoefte'. Het is een aandoening waarvan we de symptomen allemaal kennen, maar de naam vreemd genoeg niet. Sarcopenie, verlies aan spiermassa, is de meest prominente verandering in ons lichaam bij het ouder worden.

Tegen ons 40e levensjaar wordt het vaak merkbaar: het buikje wordt zichtbaar en - minder zichtbaar - de spiermassa neemt af. Het kwijtraken van de overtollige kilootjes wordt opeens ook een stuk moeilijker. Het gewicht is overigens slechts een graadmeter, maar het is een duidelijk signaal dat de hele stofwisseling aan het veranderen is. Dit kan op latere leeftijd leiden tot moeilijk op kunnen staan uit je stoel, het aangewezen zijn op de rollator en een sterk vergrote kans op vallen en daarmee het oplopen van een botbreuk.

Sarcopenie hoort thuis in het rijtje ouderdomsziekten waarbij ontregeling van de stofwisseling en voedingstekorten een wezenlijke rol spelen. Vaak is er nauwe samenhang met gewrichtsziekten, hart- en vaatziekten en dementie. Het verlies aan spiermassa resulteert in afname van kracht en dus in verlies van functionele capaciteit. Botmassaverlies, lagere stofwisselingssnelheid en toename van vet en dichtslibbende vaten houden hiermee ook verband.

De leeftijdsgebonden afname van spiermassa zal zich vroeg of laat bij de meeste mensen manifesteren. Bij inactieve mensen al na hun 30e levensjaar. Geschat wordt dat dan al elke tien jaar zo'n 3 tot 5% van de spiermassa verloren gaat. Met het stijgen van de leeftijd zal dit percentage toenemen. Bij een normaal verlopende veroudering gaat jaarlijks ongeveer 0,5 tot 2% van de skeletspiermassa verloren bij 13 tot 24% van de bevolking in de leeftijd tussen 50 en 70 jaar.

Het is duidelijk: wie met gezonde spieren oud wil worden, moet het proces van sarcopenie trachten tegen te gaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld osteoporose zijn er geen medicijnen voor. De remedie is echter tamelijk eenvoudig: gezond eten en veel bewegen.

Veel en gevarieerd bewegen doe je met yoga. Je hele lichaam komt aan bod en je spreekt spieren aan die je niet dagelijks gebruikt. Je rekt, strekt en versterkt je lichaam. Spiermassa en botdichtheid nemen toe.

Kortom: yoga maakt en houdt je krachtig en soepel.< terug